Friday, April 24, 2015

Cum găsești locul ideal de muncă. Iată exemplul australianului pasionat de astre, păsări migratoare şi vin bun

Il cheamă George Luckhood și locuiește în Sydney. Are 32 de ani și până acum ceva timp era unul dintre șomerii din acest mare oraș australian. Este absolvent al unei școli superioare de științe economice. În timpul facultății a făcut câteva stagii de practică și voluntariat. Apoi a urmat o perioadă de ezitări și nemulțumiri profesionale. Era șomer de ceva vreme și își ocupa timpul cu diverse activități care îl stimulau mai mult sau mai puțin.
Deși reușea să își asigure traiul din ajutorul de șomaj oferit de stat, voia să ajute la dezvoltarea societății australiene. Se gândea să găsească un loc de muncă în care să îmbine utilul cu plăcutul. Acest lucru ar fi însemnat să lucreze într-un domeniu legat de pasiunile sale. Lui îi plăceau două lucruri în viață: culturile agricole perene și mișcarea astrelor.
A adoptat o disciplină în această căutare a unui loc de muncă. Urmărea cel puțin 20 de site-uri cu anunțuri de locuri de muncă și trimitea cel putin două aplicații zilnic. După o lună, în care a susținut mai multe interviuri prin care a refuzat câteva oferte de angajare (în administrația locală, în turism și servicii), deoarece erau diferite de ceea ce îl pasiona, era încă în căutărea locului de muncă ideal.
Într-o zi, un prieten l-a invitat să participe la o degustare de vinuri la o podgorie lângă Sydney. Fiind pasionat de culturile agricole perene (viile se numără printre aceste tipuri de culturi), a acceptat cu mare bucurie.
A participat la degustarea de vinuri și a aflat niște informații interesante despre calitatea strugurilor. Strugurii erau de o calitate deosebită datorită îngrijirii superioare care li se acorda. Costul ridicat al unei sticle de vin era îndreptățit. Mai află că în unele perioade calendaristice aceste culturi viticole erau afectate de un dăunător neașteptat. Anumite păsări ce trăiesc pe lângă apele de coastă se deplasau spre interiorul continentului și în drumul lor atacau viile, producând pagube considerabile până ce oamenii să intervină. Aceste deplasări erau determinate cumva de unele fenomene astronomice.
George a fost absorbit de aceste aspecte, fiind foarte interesat de dezlegarea misterului prin care culturile erau influențate indirect de mișcarea astrelor. Din pasiune și-a propus să analizeze mai exact ce mișcări ale astrelor puteau să determine migrația păsărilor spre interiorul continentului.
Deși își fixase ca termen de obținere a unui nou loc de muncă data de 1 iunie 2015, a început totuși să studieze mișcările planetelor sistemului solar. În emisfera sudică, datorită întinderii uscatului spre pol până la o latitudine mai mică față de cea din emisfera nordică, trecerea de la un anotimp la altul este mai lină. De aceea  migrația păsărilor reprezintă un eveniment aparte. A reușit să găsească o legătură ușor observabilă calendaristic între maree (care e determinată de Lună) și migrația păsărilor.
Acest lucru i l-a împărtășit și prietenului lui, care, fiind apropiat de o persoană din conducerea companiei de vinuri, a transmis mai departe rezultatele cercetărilor. După puțin timp l-a informat pe George că, dacă este dispus să continue studiul, va fi susținut în demersul său de departamentul de cercetări viticole al firmei, propunându-i-se chiar un contract de muncă. George a obținut un salariu motivant, pentru un program de lucru de maximum zece ore pe zi, nu mai mult de cinci zile pe săptămână (exact ceea ce își dorea).
Entuziasmat peste măsură, a reușit totuși să se pondereze, chiar dacă e abia luna aprilie și s-a încadrat în termenul pe care și-l fixase. George a reușit astfel să își valorifice ambele pasiuni și să fie recompensat pentru efortul depus în aprofundarea lor.
Așa se vede legătura dintre pasiune, motivație, utilitatea în societate și … inspirație, prietenie și vin bun și … și legătura om - natură,  dintre cele două țări din stânga și din dreapta  Prutului și legătura dintre sin și cos.

No comments:

Post a Comment